Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

IRE Nieuwe aanpak alvleesklierkanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » IRE

Nieuwe aanpak alvleesklierkanker

De alvleesklier of pancreas is een belangrijk orgaan in onze spijsvertering. Tumoren in de alvleesklier ontstaan vaak zonder duidelijke ziekteverschijnselen. De diagnose wordt daarom vaak zeer laat vastgesteld. Dit maakt behandeling in veel gevallen extra moeilijk. Een operatie is eigenlijk de enige oplossing voor genezing. Maar door de late ontdekking van de tumoren is een operatie maar in minder dan 20% van de gevallen mogelijk. Operatie is overigens een zware ingreep omdat een groot deel of de gehele alvleesklier moet worden weggenomen. Het is tevens een moeilijke operatie omdat de alvleesklier een complex orgaan is waarin veel structuren aanwezig zijn.

Een nieuwe techniek met de naam Nanoknife of IRE kan, zonder snijden, met behulp van elektrische spanning cellen zeer langzaam de opdracht geven te sterven. Dit is bijzonder omdat het lichaam daarmee de opdracht krijgt de cellen zelf op te ruimen. Belangrijke structuren zoals bloedvaten en zenuwbanen blijven intact terwijl de tumoren wel worden opgeruimd.

Patiënten die bij de specialist komen zijn vaak al vermagerd omdat de alvleesklier zijn werk niet of slecht doet. Met deze voedingstoestand van de patiënt wordt in de meeste ziekenhuizen niets gedaan. Dat is een gemiste kans. Ondervoeding veroorzaakt verlies van spierkracht, verlies van herstelmogelijkheden van het lichaam. Zo gaat ook de kwaliteit van leven van de alvleesklierkankerpatiënt zeer snel achteruit.

PANfire VUmc

Bij het VUmc wordt in de Panfirestudie nauw samengewerkt met de afdeling diëtetiek en voedingsleer. Nauwgezet wordt er gekeken naar het effect van de IRE-behandeling op de voedingstoestand van de patiënt en hoe deze patiënten beter kunnen worden behandeld.

 

Steun het PANFIRE Onderzoek

Voor de financiering van deze studie, die twee jaar gaat duren, is nog veel geld nodig. Daarom is uw hulp hard nodig. Samen kunnen we de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van de alvleesklierkankerpatiënten vergroten!

U kunt dit onderzoek steunen door een bijdrage op rekeningnummer: NL 92 INGB 0000 207205 o.v.v PANFIRE.

Steun het Panfire onderzoek

U kunt dit onderzoek steunen