Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Doelgerichte therapie

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie

Sinds enkele jaren zijn er nieuwe, “doelspecifieke” geneesmiddelen die kankercellen aanvallen en de gewone cellen minder verstoren. De behandeling met medicijnen is er op gericht om de celdeling van kankercellen te remmen of te doden. Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd. Dit is anders dan chemotherapie omdat cytostatica geen onderscheid kunnen maken tussen gezonde en tumorcellen.

De groei van tumorcellen is mogelijk gemaakt doordat ze zijn ontsnapt aan het eigen afweersysteem. Deze doelgerichte behandelingen kunnen dat voor een deel overnemen door signalen te blokkeren of juist aan te zetten.

Ook bij deze vorm van behandeling is het erg belangrijk dat de patiënt zelf een deel van de behandeling, onder begeleiding, invulling geeft. Het succes van de doelspecifieke behandelingen is namelijk ook afhankelijk van de eigen lichamelijke conditie. Werken aan een goede voedingstoestand en fysieke inspanning is altijd belangrijk maar tijdens ziekte nog veel meer.

Het Nationaal Fonds tegen Kanker richt zich op voorlichting over en onderzoek naar de effecten van voeding, beweging en welzijn bij kanker. Draagt u bij aan een Langer Beter Leven?