Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Acupunctuur

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese genezingsmethode die onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde (meestal genoemd TCM, de Engelse term). Bij acupunctuur wordt door middel van dunne naaldjes op specifieke punten van de huid geprobeerd verstoringen op te heffen en de energie in het lichaam weer normaal te laten stromen.
Acupunctuur bij kanker

Deze geneeskunde gaat er namelijk van uit dat op ons lichaam (aan beide zijden) twaalf meridianen lopen waardoor de energie van het menselijk lichaam gereguleerd wordt. In het lichaam is normaliter een dynamisch evenwicht tussen twee krachten: yin en yang. Verstoring hiervan betekent ziekte. Yang staat voor het mannelijke, de zon, het positieve, het scheppende, het acute en de oorzaak. Yin is het vrouwelijke, het negatieve, het ontvangende, het chronische en het gevolg. Als zodanig bestaat er functioneel enige overeenkomst met het vegetatieve zenuwstelsel, met zijn sympathische en parasympathische gedeelte.

Er bestaan dus twaalf meridianen, waarvan er zes yin zijn en zes yang. De meeste meridianen zijn genoemde naar de organen die zij reguleren. Qi (spreek uit Tsji) is de vitale energie, de levenskracht die via deze meridianen verloopt. Door bepaalde punten op de meridianen te prikkelen door middel van naaldjes (acupunctuur) of druk (acupressuur) kan de energie in zo’n meridiaan weer genormaliseerd of ook gestimuleerd worden. Inmiddels is aangetoond dat op de acupunctuurpunten meer vrije zenuwuiteinden en meer DNA aanwezig is. Tevens zou ook de temperatuur van de punten anders zijn dan op de normale huid. Ook de elektrische weerstand van acupunctuurpunten is anders dan in de verdere huid. Hierop is de elektroacupunctuur (volgens Voll) gebaseerd.

Acupunctuur wordt vaak gecombineerd met de kruiden uit de TCM. Er bestaan duidelijke aanwijzingen dat acupunctuur behulpzaam kan zijn bij diverse pijnklachten en bij energetische problemen. Een aantal mensen voelt zich tijdens de chemotherapie door aanvullende acupunctuur veel minder misselijk. Als pijnbestrijding ervaren sommige mensen acupunctuur als zeer effectief. Het voordeel is dat acupunctuur geen negatieve bijwerkingen heeft en alle westerse pijnbestrijding vaak wel. Kanker kan er echter niet mee worden bestreden en geldt ook als relatieve contra-indicatie (een ziekte die niet of met voorzichtigheid behandeld moet worden met deze therapie).

Meer info: Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging