Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Selectieve Smaaksturing bij oncologische smaakverandering

  1. Home
  2.  » 
  3. Acties
  4.  » Selectieve smaaksturing bij kankerpatiënten

Gratis nieuwsbrief

Selectieve Smaaksturing bij kankerpatiënten

In dit onderzoek staat selectieve smaaksturing voor mensen met smaakverlies/ verandering als gevolg van de chemo centraal. Hoe kan de kwaliteit van leven en de  voedselinname verbeterd worden? Bekijk onderstaand filmpje voor een heldere uitleg.

Eén van de mogelijke neveneffecten van een oncologische behandeling is; smaakverlies. Het gevolg daarvan: geen eetlust meer, niet meer kunnen genieten van de maaltijd en daardoor vaak onvoldoende gevarieerd eten. Dat kan tot gevolg hebben dat men onvoldoende (gezond) eet en ongewenst afvalt. Terwijl het juist in deze periode noodzakelijk is om voldoende sterk te blijven om de behandeling vol te kunnen houden. Dit onderzoek gaat over het aanbieden van maaltijden op maat gemaakt voor patiënten met smaakverlies als gevolg van de chemotherapie. De selectieve smaaksturing heeft als doel dat maaltijden weer smaken.

Aanpak

De cliënt krijgt een smaaktest.  De smaaktest bestaat uit het proeven van verschillende natuurlijke smaken in verschillende concentraties. Daarbij wordt bepaald wat iemand nog wel proeft en lekker ervaart, en wat niet meer. “Wat is lekker en wat is niet lekker?”, zullen de vragen zijn tijdens het afnemen van de test. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren van gerechten en de culturele smaakachtergrond. Aan de hand van deze test wordt door de speciaal hiervoor opgeleide chefs een individueel smaakprofiel opgesteld. Na het afnemen van de test ontvangt de cliënt binnen 48 uur gepersonaliseerde recepten, die thuis gekookt kunnen worden. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en de ingrediënten kunnen bij de gebruikelijke supermarkt gekocht worden.

 

Coaching

De cliënt wordt ook gecoacht. Wekelijks staan de chefs in contact met de cliënten om verdere begeleiding te geven en bij te sturen, waar dat nodig is. De gepersonaliseerde recepten zijn qua maatvoering ook toepasbaar op andere gerechten. Zo smaken  de maaltijden weer lekker en wordt ongewenst gewichtsverlies of ondervoeding voorkomen.

De consulten kunnen gratis aangeboden worden omdat dit onderdeel is van het wetenschappelijk onderzoek. Dit is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Nationaal Fonds tegen Kanker en in samenwerking met het Center for Gastrology, Three River Delta en de Frankelandgroep.

 

Smaakcentrum

Al eerder werd hier met succes, in België In het Center for Gastrology een passende oplossing voor gevonden. Deze oplossing is nu ook in Nederland bereikbaar voor oncologische patiënten. In woonzorgcentrum Frankeland in Schiedam (onderdeel van de Frankelandgroep) wordt naar verwachting binnenkort het Smaakcentrum Consult en Coaching Frankelandgroep’’ geopend. Dit smaakcentrum is het eerste van zijn soort in Nederland waar dit probleem ook op een wetenschappelijk onderbouwde manier wordt aangepakt. In dit centrum zijn twee chefs Gastro-engineering werkzaam die patiënten graag helpen om de smaak van hun eigen bereide maaltijden aan te passen. Dat zijn Chef Gastro-engineering Kt. Eric van Reenen en Chef Gastro-engineering i.o. Karin Freese. Zij worden ondersteund door een team van deskundigen (zorgprofessionals, culinaire specialisten, bio-ingenieurs en diëtisten) en staan in nauw contact met universitaire instellingen. 

Verslag van Eric van Reenen over het project Smaaksturing

In mijn vorige column in Served schreef ik over de visie van de gastro-chef. Mooie woorden en goede voornemens, maar werkt dat nu echt, zo’n ‘smaakcentrum’? Een veel voorkomende gedachte is dat we patiënten hun smaak weer teruggeven. Helaas beschikken we niet over bovennatuurlijke krachten en hebben we ook geen druïdediploma. Wat doen we dan wel? Door gebruik te maken van selectieve smaaksturing (gepersonaliseerde recepten) willen we bereiken dat patiënten weer gezond, veilig en bovenal lekker kunnen eten.

PERSOONLIJKE AANPAK

Ons land telt nu twee smaakcentra: het Smaakcentrum ‘Consult en Coaching’ Frankeland in Schiedam en ScC Allesvoordesmaeck in Grave. Hier blijkt dat geen profiel en smaakvoorkeur hetzelfde is. Anders gezegd: tot nu toe hebben we niet één recept kunnen kopiëren naar een andere patiënt. Dit zegt alles over het belang van een persoonlijke aanpak. En geloof me, het is fantastisch om mee te maken als iemand weer smaken proeft. Zo was er laatst een bezoeker die meer dan 20 bestralingen had gehad, met als gevolg: ongewenst afvallen, weinig smaak en geen zin meer om te eten. Tijdens het bezoek aan ons smaakcentrum viel er ineens een lange stilte tijdens de test. Daarna: tranen omdat men weer iets lekkers proefde. Het gaat in dit stadium niet om de herkenning, maar om de vraag: ‘Is het lekker of niet’. Vervolgens konden we met deze smaken een persoonlijk recept opstellen.

HET SUCCES VAN SELECTIEVE SMAAKSTURING “ We willen bereiken dat patiënten weer gezond, veilig en bovenal lekker kunnen eten

HIER DOEN WE HET VOOR

We merken gelukkig steeds vaker dat er door diëtisten en artsen wordt doorverwezen. We geven dan ook feedback hoe de test is verlopen en vragen aan de patiënten om hun ervaringen door te geven. Zo begeleiden we de patiënten voor een periode van drie maanden. Tot slot nog een quote uit de berichten die we terugkrijgen van patiënten: “Wij zijn zo blij dat we vorige week mochten komen. R. is blij omdat hij weer dingen proeft en ik omdat ik kan helpen om het eten weer leuk te maken.” Zo’n quote zegt alles, en daar doen we het voor.” Ik wil dan ook graag het Nationaal Fonds Tegen Kanker bedanken voor hun financiële steun en vertrouwen. “Langer beter leven”, dat is waar wij samen voor staan!

Bron: Served nr4-2021

 

Meer informatie

  • Streefbedrag € 60.500 89% 89%