Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Gewichtsmanagement voor borstkanker patiënten

  1. Home
  2.  » 
  3. Huidige acties
  4.  » Gewichtsmanagement voor borstkankerpatiënten

 

Onderzoek naar gewichtsmanagement na borstkanker

Vanuit het Centrum voor Kwaliteit van Leven van het Antoni van Leeuwenhoek is een onderzoek gestart naar ongewenste gewichtstoename na de behandeling bij borstkankerpatiënten. Deze studie, de EMBRACE studie geheten,  is uitgevoerd door diëtist-onderzoekers Sheena Tjon A Joe en Sara Verschure-Dorsman, samen met Martijn Stuiver, Associate groepsleider Survivorship. Is het mogelijk om gewichtsmanagement vorm te geven zodat vrouwen geholpen kunnen worden?

Effect van behandelingen op gewicht

Behandelingen zoals chemotherapie en hormoontherapie hebben invloed op de stofwisseling. Bovendien kunnen deze  een toename van de eetlust veroorzaken. Tegelijkertijd kan met gewichtstoename de spiermassa juist afnemen. Op lange ­termijn kan dit de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, verhogen. Daarnaast heeft dit een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Ongewenste gewichtstoename door borstkanker

Ongewenste gewichtstoename bij borstkankerpatiënten na de behandeling bij is een veelvoorkomend probleem. Programma’s om gewichtsmanagement bij borstkanker te ondersteunen zijn in Nederland nog onvoldoende aanwezig.

Gratis nieuwsbrief

 

Doel van dit onderzoek

Doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een passend en werkzaam voedings- en beweegprogramma voor vrouwen die curatief worden behandeld voor borstkanker. Dusdanig dat een succesvolle gewichtsbeheersing  voor iedere borstkankerpatiënt aantrekkelijk en  mogelijk is.  Met dit onderzoek wordt een passend en werkzaam voedings- en beweegprogramma ontwikkeld dat goed vol te houden is voor borstkankerpatiënten.

Resultaten

Eind 2022 moet  een behandelprotocol gereed zijn met bijbehorend scholingsmateriaal voor diëtisten en fysiotherapeuten. Dit programma zal gebaseerd zijn op het best beschikbare wetenschappelijk bewijs, de inzichten van professionals in de zorg, en de wensen en voorkeuren van de patiënten.

Behandelprotocol

Zodra het programma klaar is zal het binnen het Antoni van Leeuwenhoek dit opnemen in het zorgpad. Ook zal er gekeken worden of dit gedeeld kan worden met andere ziekenhuizen. Ook zal het Nationaal Fonds Tegen Kanker kijken welke informatie beschikbaar en deze daar waar mogelijk is met u delen. Schrijf alvast in voor de nieuwsbrief.