Cookies
Essentieel
Analyse
Advertenties
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Voedings therapie bij kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Huidige acties
  4.  » Voedingstherapie bij kanker

Voedingstherapie bij kanker

Bij veel mensen met een vorm van hematologische kanker, oftewel bloedkanker, komt ondervoeding voor door een verstoorde opname van voedsel in de dunne darm, zogenaamde malabsorptie. In het Amsterdam UMC, locatie VUmc, is daarom onderzoek gedaan naar voedingstherapie bij kanker. Het onderzoek werd uitgevoerd bij mensen die een stamceltransplantatie hadden ondergaan en last hadden van ontstekingen als gevolg van intensieve chemotherapie, zoals een ontsteking van het darmslijmvlies.

Onderzoek VU Dekker G

Het onderzoek

Aan het onderzoek werkten onder andere diëtisten mee, gespecialiseerd in hematologische (bloed)ziekten, alsook hematologen, een maag-darm-lever arts en een laborant. Deze studie werd door een wetenschapsjury aangewezen als winnaar op het onderwerp ‘voeding bij kanker’. Het onderzoek werd in december 2024 voortijdig afgesloten, omdat is gebleken dat het voor het merendeel (83%) van de mensen met hematologische kanker te belastend bleek te zijn om deel te nemen aan dit onderzoek. Ze bleken te ernstig ziek en te verzwakt. Daardoor werd het oorspronkelijke doel niet behaald.

Wel is veel waardevol inzicht verkregen in de algehele gezondheidstoestand van mensen met een vorm van hematologische kanker en de uitdagingen en valkuilen die bij het meten van een verstoorde opname van voedsel in de dunne darm aan de orde zijn. Hierover is door het onderzoeksteam ter kennisdeling ook een artikel gepubliceerd in het Journal of Digestive Diseases and Hepatology’.

Over de onderzoeker

Inge Dekker

Inge Dekker

Diëtist, gezondheidswetenschapper

Inge Dekker is als diëtist en gezondheidswetenschapper werkzaam op de afdeling Oncologie en Hematologie van het Amsterdam UMC locatie VU.

Opleiding:
Vrije Universiteit Amsterdam
Master of Science (M.Sc.)Studierichting Health Services/Allied Health/Health Sciences
Nutrition and health
Vrije Universiteit Amsterdam
Premaster Health Services/Allied Health/Health Sciences, General
Hogeschool van Amsterdam
Voeding & Diëtetiek

‘Het begeleiden van patiënten en meewerken aan praktijk gericht onderzoek om de zorg te verbeteren geeft mij veel voldoening.
Ons onderzoek laat zien hoe vaak het voorkomt dat het lichaam bij patiënten met bloedkanker onvoldoende voedingsstoffen opneemt, welke test we hier het beste voor kunnen gebruiken en welke voedingsbehandeling we het beste kunnen inzetten. Dit helpt in de toekomst om te voorkomen dat een patiënt onnodige onderzoeken moet ondergaan en kan helpen om de voedingssituatie van de patiënt niet te verslechteren.’