Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Trainen bij strottenhoofd kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Huidige acties
  4.  » Trainen bij strottenhoofdkanker

Over dit onderzoek

Patiënten met kanker die te maken hebben met een lage spiermassa (sarcopenie) hebben een grotere kans op complicaties bij een chirurgische ingreep. Er is daardoor vaak een langer verblijf in het ziekenhuis nodig en de overleving is geringer. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht voeren een onderzoek uit bij patiënten met verminderde spiermassa, waarbij het strottenhoofd chirurgisch verwijderd gaat worden vanwege strottenhoofdkanker. Deze operatie heet laryngectomie.

De patiënten in dit onderzoek worden in de drie tot vier weken voorafgaand aan hun operatie matig tot hoog fysiek getraind. Daarbij krijgen ze ook een specifiek energie- en eiwitverrijkt dieet. Met dit onderzoek wil men nagaan of deze aanpak voor deze groep patiënten haalbaar is, en zo ja, of er hierdoor na de operatie minder complicaties optreden.
De hoofdonderzoeker is fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en epidemioloog dr. Caroline Speksnijder. De onderzoeksresultaten worden verwacht in 2022.

Dit onderzoek wordt mogelijk voor € 39.943. Uw steun hierbij hebben we hard nodig. Draagt u bij met een gift?

Wilt u onze onderzoeken steunen?

  • Streefbedrag € 39.943 0% 0%

Over de onderzoeker

Dr. Caroline M. Speksnijder

Dr. Caroline M. Speksnijder

Fysiotherapeut, bewegingswetenschapper, epidemioloog

Dr. Caroline M. Speksnijder is fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en epidemioloog.

Haar promotie had als onderwerp “Functioneren na oraal oncologische interventie, reconstructie en rehabilitatie” (2011). Zij won de proefschriftprijs voor van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF). Caroline werkt als universitair hoofddocent (associate professor) bij de afdeling Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie van het UMC Utrecht. Zij leidt hier het kwaliteit van leven en functie onderzoek bij personen met of behandeld voor hoofd-halskanker (HHK) en werkt daarnaast als orofaciaal fysiotherapeut, met name wanneer er sprake is (geweest) van hoofd-halskanker. Zij is voorzitter van de Paramedische Werkgroep Hoofd-HalsTumoren (PWHHT), is vice-voorzitter van de Internationale Fysiotherapie Subgroep – HIV/Aids, Oncologie, Palliatieve zorg en Hospice zorg (IPT-HOPE) van het Wereld Genootschap voor Fysiotherapie (WCPT), is redacteur van FysioPraxis (het Nederlandse tijdschrift voor fysiotherapie) en is bestuurslid van het Internationale Genootschap voor Maxillofaciale Revalidatie (ISMR) en het Internationale Genootschap voor Mondkanker (ISOO). Daarnaast zit Caroline in de redactie van FysioPraxis het blad voor fysiotherapie in Nederland en is zij mede-organisator van de internationale oncologie fysiotherapie congressen (ICPTO).

‘Inzicht in de haalbaarheid van een gecombineerd bewegings- en voedingsprogramma is belangrijk om te kijken of het lukt patiënten met meer spiermassa en dus “sterker” de strottenhoofdverwijderingsoperatie in te laten gaan.’

U kunt deze actie ook steunen met een eigen inzamelingsactie via Facebook