Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Landelijke dag Kinderen en kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Verlopen acties
  4.  » Landelijke dag Kinderen en kanker

Kind en kanker

Over deze landelijke dag

Kanker is ingrijpend voor ieder gezinslid. Vaak is er meer aandacht voor de zieke en zijn de kinderen onzichtbaar voor de hulpverleners in het ziekenhuis. Kinderen worden geconfronteerd met een nieuwe situatie qua rolverdeling en verantwoordelijkheden. Die zijn niet voorbereid op zulke ingrijpende situaties in deze fase van hun leven. Ze staan langs de zijlijn – in sporttermen – en moeten lijdzaam toezien wat er gebeurt in het speelveld van medici en patiënt. Opvang en begeleiding is met name gericht op de patiënt en niet zozeer op de kinderen.

Om kinderen een stem te geven en hen in deze moeilijke situatie te ondersteunen, organiseerde  Stichting Langs de Zijlijn op zaterdag 9 juni j.l. een landelijke dag om voor hun situatie aandacht te vragen.

 

Stichting Langs de Zijlijn

In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 86.000 mensen kanker vastgesteld en worden ongeveer 9.000 gezinnen met thuiswonende kinderen getroffen. Kanker krijgen is in de eerste plaats heel erg voor het slachtoffer zelf, maar kanker heb je niet alleen! Helaas is de zieke niet de enige die met de gevolgen te krijgt te maken. Ook het gezin wordt ondergedompeld in een proces van hoop en vrees in alle stadia. Uit onderzoek blijkt dat kinderen de eerste vier maanden na de diagnose bij het gezinslid de meeste stressklachten hebben.

Stichting Langs de Zijlijn wil aandacht vragen voor de gevolgen voor kinderen uit het gezin als een ouder wordt getroffen door kanker. Dat moet leiden tot meer begrip voor de positie van kinderen en hun wankele positie tijdens en na het ziekteproces. De landelijke dag kan de aanzet zijn tot een aanpak die ertoe leidt dat kinderen in zo’n geval niet extra kind van de rekening worden. Echter, ook één tot vijf jaar na de diagnose kunnen de kinderen nog te maken krijgen met emotionele en gedragsproblemen.

Doelen

  • Landelijke dag om aandacht te vragen en ondersteuning voor de kinderen en ouders in een gezin waar kanker voorkomt.
  • Het organiseren van een landelijke dekking waarbij er een structureel programma komt voor kinderen in een gezin met kanker.
  • Organisaties, scholen en de gezinnen bewust maken van de impact van kanker in het gezin op de kinderen en hen hierover informeren.

Landelijke dag 9 juni 2018

In een situatie waar kanker in een gezin is, wordt er meestal voor kinderen beslist. Om kinderen een stem te geven en hen in deze moeilijke situatie te ondersteunen, organiseerde Stichting Langs de Zijlijn op zaterdag 9 juni 2018 een landelijke dag om voor hun situatie aandacht te vragen.

Impressie Landelijke dag  2018 van Langs de zijlijn.

https://www.youtube.com/watch?v=sXJEo10Zwv4

 

Ook Omroep Flevoland besteedde aandacht aan dit evenement met een filmpje.