Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Food for Care

  1. Home
  2.  » 
  3. Verlopen acties
  4.  » Food for Care

Over dit onderzoek

Tijdens chemotherapie hebben patiënten met ongeneeslijke kanker vaak klachten die een negatieve invloed hebben op het (genieten van) eten. Een maaltijdconcept dat inspeelt op deze klachten zou de conditie van deze patiënten kunnen verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van leven.

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een speciaal maaltijdconcept ontwikkeld waarbij patiënten actief 6 keer op een dag kleine, eiwitrijke gerechten krijgen aangeboden: FoodforCare. Het Radboudumc gaat nu onderzoeken of de kwaliteit van leven en conditie van deze patiënten erop vooruitgaat als zij deze maaltijden thuis aangeboden krijgen. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken.

Het NFtK ondersteunde dit voedingsonderzoek, wat inmiddels is afgerond.

Resultaten Compleat: Food for Care@home

17 maart 2021

FoodforCare@home* bestaat uit vijf tot zes kleine eiwitrijke maaltijden per dag. Mensen met kanker kregen een shake of smoothie als ochtendsnack, een salade, sandwich of warme soep als lunchmaaltijd, een middagsnack en een warme maaltijd als diner met dessert. Speciale aandacht werd besteed aan de presentatie, portiegrootte en aan de smaak en geur van het eten. Patiënten kregen ook folders over het belang van eiwitinname tijdens de behandeling en hoe aan de individuele eiwitbehoefte kan worden voldaan. Er werd ook een eiwitmeter meegeleverd, zodat patiënten hun dagelijkse eiwitinname konden registreren om inzicht te krijgen of aan hun behoeften werd voldaan. Advies over eiwitrijke keuzes voor ontbijt en drankjes waren inbegrepen, aangezien dit geen deel uitmaakte van de maaltijdservice. Bovendien werden patiënten niet beperkt in wat ze naast de maaltijden konden eten.

De COMPLEAT studie is uitgevoerd door Vera IJmker; promovendus aan het Radboudumc in Nijmegen, in samenwerking met Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Met dit onderzoek is binnen een groep oncologische patiënten, die chemotherapie kregen, gekeken wat het effect van ­FoodforCare@home* was op de kwaliteit van leven. Ook is er gekeken naar conditie, voedingsinname, voedingstoestand, ­medicatiegebruik, kwaliteit van leven van de mantelzorger en­ ­patiënttevredenheid. Middels loting kreeg een deel van de ­patiënten drie weken lang een eiwitrijke maaltijdservice thuis via FoodforCare@home (=interventiegroep), terwijl de controlegroep gedurende die periode de gebruikelijke zorg ontving.

In totaal hebben er 136 mensen met kanker in de periode van november 2017 tot mei 2020 meegedaan. Resultaten laten zien dat er geen verschil was in de algehele kwaliteit van leven tussen de twee groepen. Wel waren de fysieke toestand (conditie) en energie-inname in verhouding tot de behoefte, significant hoger in de interventiegroep.

Tijdens het onderzoek zijn geen effecten gevonden op de voedingstoestand, de eiwit-inname in relatie tot de behoefte, medicatiegebruik en de kwaliteit van leven van de mantelzorger. Patiënten in de interventiegroep waren net zo tevreden over de maaltijdservice thuis als patiënten die in de controlegroep zaten en hun eigen voeding gebruikten.

Hier de Volledige publicatie FoodForCare@home

Food for Care in de media

  • (l) FoodforCare Radboudumc
  • Bekijk hier het item wat gemaakt is over Food for Care door BNR.
  • Food for Care

Food for Care@home compleat het onderzoek

Tijdens chemotherapie hebben patiënten met ongeneeslijke kanker vaak klachten die een negatieve invloed hebben op het (genieten van) eten. Een maaltijdconcept dat inspeelt op deze klachten zou de conditie van deze patiënten kunnen verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van leven.

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een speciaal maaltijdconcept ontwikkeld waarbij patiënten actief 6 keer op een dag kleine, eiwitrijke gerechten krijgen aangeboden: FoodforCare. Het Radboudumc gaat nu onderzoeken of de kwaliteit van leven en conditie van deze patiënten erop vooruitgaat als zij deze maaltijden thuis aangeboden krijgen. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken. Het NFtK ondersteunt dit voedingsonderzoek.

 

Food for Care update

December, 2018

In 2017 startte in het ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen de studie FoodforCare@home (COMPLEAT studie). Daar wordt onderzocht in welke mate een uitgekiend maaltijdconcept in de thuissituatie klachten van patiënten die chemotherapie ondergaan, kan verminderen. Het doel is hen weer meer te laten genieten van de maaltijd en hun lichamelijke conditie te verbeteren. Zij ontvingen voor een periode van 3 weken een maaltijdbox thuis met vers bereide eiwitrijke gerechten en tussendoortjes.

De coördinator van het onderzoek, diëtist-onderzoeker Vera IJmker, geeft ons een kijkje in de voortgang: ‘Onze eerste indrukken zijn positief. We krijgen veel complimenten van de patiënten over de kwaliteit van de maaltijden. Aan de reacties merk ik ook dat ze door deelname aan dit onderzoek bewuster met voeding aan de slag gaan. Het onderzoek zit nu in een fase van deelnemers werven en metingen uitvoeren. We meten wat FoodforCare voor de patiënten doet. Gaat hun lichamelijk functioneren erop vooruit en wordt het eten weer plezieriger? We hopen aan het eind van 2019/begin 2020 de conclusies van het onderzoek te kunnen melden.