Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Kosteloze ­psychosociale ondersteuning voor wie kanker heeft

Kosteloze psychosociale ondersteuning

Het NFtK vindt dat voor mensen met kanker kosteloze psychosociale ondersteuning mogelijk moet zijn. Kanker is een levensbedreigende ziekte en de behandeling ervan is ingrijpend.

Een deel van de patiënten kan zich aanpassen aan deze ernstige situatie en blijft geestelijk overeind. Een ander deel heeft die veerkracht niet en kan een zogeheten aanpassingsstoornis ontwikkelen. Daar is niets geks aan. Het is in zekere zin een normale reactie op ongewone omstandigheden. Daarnaast zijn de kosten al hoog genoeg en is dat noodzakelijke en dus moet deze kosteloos zijn. De ondersteuning is zeer waardevol.

Stappen tot verbetering

Die aanpassingsstoornis verdient ­echter wel behandeling, ook om verergering te voorkomen ­(depressie of angststoornis). Kortom, kankerpatiënten hebben het toch al zwaar. Daar hoeft niet nog een probleem bij te komen. Kosteloze psychosociale ondersteuning bij kanker is dus keihard nodig!

Het goede nieuws is dat de overheid hier iets aan wil doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met tal van partijen in de kankerzorg een proef­project ­opgezet. Hierdoor kunnen kankerpatiënten kosteloos geestelijke zorg krijgen. Voor deze ondersteuning hoeft het ­eigen risico van de zorgverzekering niet te worden ­aangesproken.

Wanneer kom je als kankerpatiënt hiervoor in aanmerking? Dit zijn de voorwaarden:
• Het intensieve deel van jouw behandeling in het ziekenhuis moet zijn afgerond.
• Je moet 18 jaar of ouder zijn.
• Je ervaart psychische klachten ten gevolge van je ziekte en/of de behandeling en hebt die bij je huisarts aan­gekaart.
• De huisarts vindt behandeling gewenst.

Voorwaarden psychosociale hulp.

Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet, kan van de psychosociale zorg gebruikmaken. De behandeling bestaat uit 4 tot 16 gesprekssessies. Aanmelding en doorverwijzing kan via de huisarts.

Het doel van dit proefproject is dat de overheid wil onderzoeken of het wenselijk is dat deze zorg permanent vanuit het basispakket van de zorgverzekering kan worden vergoed. Vóór 2012 was dat wel het geval. Het NFtK hoopt van harte op een terugkeer naar die situatie.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.