Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

3e Onderzoeksronde Voeding en Beweging en Kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Onderzoeksronde Voeding en Kanker

Gratis nieuwsbrief

3e Onderzoeksronde Voeding en beweging bij Kanker

Oproep aan diëtisten en diëtistengroepen om onderzoeksvoorstellen in te dienen op het gebied van Voeding en/of Beweging bij Kanker. Inzenden kan tot 1 november 2021.

Er zijn nog veel vragen op het gebied van effectiviteit en optimalisatie van de voedingsbehandeling bij verschillende oncologische aandoeningen. Het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) stelt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten  € 30.000 beschikbaar voor een onderzoeksproject dat bijdraagt aan meer kennis op dit gebied van voeding en/of beweging bij kanker. Diëtisten en diëtistengroepen kunnen hiervoor onderzoeksvoorstellen doen. Een format voor het indienen van een onderzoek kan worden aangevraagd via redactie[at]nvdietist.nl

Ondervoeding groot probleem

Ondervoeding bij kanker is een van de grootse problemen in de oncologie, waarbij een belangrijke rol voor diëtisten is weggelegd. Het doel van de onderzoeksronde is  om vragen rond effectiviteit en optimalisatie van een geïntegreerde voeding en beweegbehandeling bij oncologische aandoeningen te beantwoorden.

Vakjury

Inzendingen worden beoordeeld door een vakjury. Deze bestaat uit:

Ruth van den Biggelaar, diëtist in de eerste lijn in Oss, Uden en Veghel, lid LWDO
drs. Lon Claassen, directeur Nationaal Fonds tegen Kanker
dr. Jacco de Haan, medisch oncoloog Universitair Medisch Centrum Groningen

Dr. Thomas Hoogeboom, senior onderzoeker, fysiotherapeut Radboudumc Nijmegen
Hans Kraak, hoofd Communicatie en redactie NVD/Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Dietetiek
ir. Caroelien Schuurman, diëtist-onderzoeker Hogeschool van Amsterdam en redacteur NTVD
prof.dr. Ingrid Steenhuis, hoogleraar Preventie op het gebied van de volksgezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam
ir. Jan Steijns, bioloog/voedingswetenschapper
Lisette van Miert, diëtist LWDO

Voorwaarden

Onderzoek dat aan de volgende voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor deze subsidie:
– Het betreft voedingsonderzoek bij oncologische patiënten
– Er is een duidelijke relatie met het vakgebied diëtetiek
– Voeding en beweging maken deel uit van de interventie
– De resultaten van het onderzoek dragen bij aan verbetering van de zorg en het welzijn van (ex-)oncologiepatiënten
– Het onderzoek is uitvoerbaar binnen het beschikbare budget
– De resultaten worden gepubliceerd in het Wetenschappelijk Katern van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek.
– Inschrijfformulier moet uiterlijk 1 november 2021 zijn ingediend

Het onderzoeksvoorstel en de begroting kan tot 1 november 2021 ingediend worden. Het winnende voorstel wordt bekendgemaakt tijdens de NVD Diëtistendagen. De stimuleringssubsidie voor het doen van onderzoek naar kanker, voeding en beweging is een initiatief van het NFtK en de NVD.