Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Lichamelijke verandering na trainen

  1. Home
  2.  » 
  3. Acties
  4.  » Lichamelijke verandering na prehabilitatie

Lichamelijke veranderingen na training

Na zijn doctoraal Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht heeft dr. Bart Bongers de postacademische opleiding tot medisch fysioloog voltooid bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 2013 is hij gepromoveerd tot doctor aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2014 is hij werkzaam bij de Universiteit Maastricht, waar hij veel onderzoek doet naar inspanning en training voor een operatie.

Dat doet hij binnen NUTRIM (School of Nutrition and Translational Research in Metabolism). Hij start nu met onderzoek naar lichamelijke verandering na trainen (prehabilitatie) bij mensen voor een darmkanker operatie.

Doel van het project

Dit project heeft als doel om te onderzoeken wat precies verandert in het lichaam na preoperatieve training, ook wel prehabilitatie genoemd, bij mensen die een grote operatie voor kanker moeten ondergaan.

Gratis nieuwsbrief

 
Prehabilitatie, fit voor de operatie

Onderzoek laat zien dat kortdurende fysieke training, voorafgaand aan een grote operatie voor kanker, leidt tot een verbetering van de lichamelijke conditie. Een betere fysieke fitheid leidt tot een lager risico op complicaties na de operatie. Niet-fitte patiënten die een operatie aan de lever of alvleesklier ondergaan laten gemiddeld een verbetering in conditie zien van 10-15% na slechts 4 weken hoog-intensief trainen.

Het is nog onbekend hoe dit verklaard kan worden. Hoe en waarom kun je in enkele weken voor een grote operatie nu fitter worden? Kennis hierover kan gebruikt worden om patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en zorgverzekeraars uit te leggen waarom preoperatief trainen belangrijk is om postoperatieve complicaties te voorkomen en herstel te bevorderen bij patiënten die een grote operatie voor kanker moeten ondergaan.

 

 

Trainingsprogramma

In dit onderzoek gaan 12 niet-fitte patiënten 4 weken een trainingsprogramma volgen, voorafgaand aan een grote operatie aan de lever of alvleesklier. Voor en na het programma zullen de deelnemers een aantal tests ondergaan om te kijken welke lichamelijke veranderingen er hebben plaatsgevonden.

Naast een gebruikelijke inspanningstest om de conditie heel nauwkeurig te meten, zal een inspanningstest uitgevoerd worden in een MRI-scanner waarbij MRI-beelden van het hart gemaakt worden. Zo kan de functie van het hart tijdens inspanning beoordeeld worden.

Inspanningstest

Daarnaast zal nog een inspanningstest uitgevoerd worden in een MRI-scanner, waarbij naar de energiehuishouding van de bovenbeenspieren gekeken wordt.

Inzicht in de lichamelijke veranderingen die zorgen voor een verbeterde conditie na een kortdurend trainingsprogramma kan zorgverleners helpen om patiënten beter te adviseren over de verwachte effecten van preoperatief trainen.

Langer Beter Leven

Naar verwachting zal hierdoor bij patiënten de bereidheid tot deelname aan trainen voor een operatie én de motivatie om het vol te houden toenemen. Dit zal vervolgens leiden tot betere behandeluitkomsten, zoals een verminderd risico op  complicaties, een sneller herstel en terugkeer naar normale activiteiten, een verbeterde kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.

Dr. Bart Bongers

Helpt u mee?

  • Streefbedrag € 30.000 0% 0%

Dit zal vervolgens leiden tot een verminderd risico op complicaties, een sneller herstel en terugkeer naar normale activiteiten, een verbeterde kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.

Dr. Bart Bongers

Bewegingswetenschapper, Universiteit Maastricht