Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Kiemgroenten

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Kiemgroenten

Fit in 4 weken?!

Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn ontkiemende zaden van planten, waarbij de eerste paar blaadjes reeds gevormd zijn. De kiempjes bevatten veel vitaminen en mineralen en ook veel antioxidanten. Bekende kiemgroenten zijn tuinkers, broccolikiemen en alfalfa.

Maar er bestaan ook kiemen van radijs, fenegriek, rode kool, rucola, radijs, mosterd, Chinese bieslook, kikkererwten, bieten, prei, rettich, rode radijs, venkel, zonnebloem en tarwegras en nog diverse andere planten. Ook taugé is een kiemgroente: het zijn de spruiten van sojabonen.

Wat zijn kiemgroenten?

Feitelijk is kiemgroenten een verzamelnaam voor diverse dingen: er zijn spruiten (zoals alfalfa, het ontkiemende zaad van de luzerne) en deze bevatten nog geen bladeren maar wel nog het zaad. Er bestaan scheuten en deze hebben al wel blaadjes maar ze worden zonder het zaad geconsumeerd.

Lees meer
En er zijn cressen: deze groeien op een vaste bodem. Deze hebben al wortels maar worden voor consumptie boven de grond afgeknipt.

Omdat deze prille plantjes hun eerste levensfase voornamelijk op eigen kracht moeten doorbrengen, bevatten ze veel meer nuttige stoffen dan wanneer ze eenmaal uitgegroeid zijn tot volwassen planten. Sommige kiemgroenten bevatten ook kankerremmende stoffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor broccolikiemen. Om deze redenen zijn kiemgroenten erg nuttige stoffen om te eten, niet alleen preventief om het optreden van kanker te voorkomen maar ook als voedingstherapie wanneer er reeds kanker ontstaan is. Kiemgroenten worden wel gerekend tot de zogenaamde ‘Superfoods’.

Andere woorden of achtervoegsels voor kiemgroenten zijn –kers, -spruiten en het Engelse -sprouts.

Wat voor stoffen zitten er in kiemgroenten?

De meeste kiemgroenten bevatten dezelfde stoffen die ook in de volwassen plant aanwezig zijn, maar meestal meer, omdat de prille planten het de eerste tijd voornamelijk op eigen kracht moeten doen omdat er nog onvoldoende wortels aanwezig zijn. Dat zijn dus eiwitten, koolhydraten, vetten (weinig), vitamines en mineralen. Maar er zitten vaak ook stoffen in die de plantjes moeten beschermen tegen schimmels, bacteriën en virussen. Dat zijn zogenaamde bio-actieve stoffen die ook de mens kunnen beschermen tegen deze bedreigingen. En ook daarvan zitten er veel meer in dan in de volwassen planten.

Wat is er zo bijzonder aan broccolikiemen?

Een bijzondere kiemgroente is de broccolikiem. Deze bevat net als broccoli de groepen chemische verbindingen sulforafanen en glucosinolaten. En deze stoffen kunnen door het enzym myrosinase omgezet worden in het stofje PEITC (phenetyl-isothiocyanaat). Van PEITC is wetenschappelijk aangetoond dat het sommige kankercellen kan doden. Daarom is het eten van broccoli zo goed.

Lees meer
Omdat er in broccolikiemen echter naar verhouding veel meer sulforafanen en glucosinolaten en vooral myrosinase zitten, is het eten van broccolikiemen te prefereren. Ook omdat de broccolikiemen rauw gegeten worden en bij het koken of stomen van broccoli toch een aanzienlijk deel van de goede stoffen verloren gaan. PEITC is overigens ook in behoorlijke mate aanwezig in waterkers wat hierdoor dus ook een aanrader is.

Bronnen:

Wikipedia zoekwoord kiemgroente
www.kiemgroenten.nl
www.voedingscentrum.nl
PubMed zoekwoord PEITC

Gratis nieuwsbrief